top of page

Business Name

10% Off online booking!

DET BEGYNNER I MOSS

Oppdatert: 21. mar. 2023

Det begynner å bli lenge siden mosselukta forsvant. Nå er det nye verdier som gjelder.

Møllebyen; sentral i det gamle Moss.

Mosselukta, ja. Celluloseindustrien har betydd mye for småbyen og mossekråkene. Det er noe mer enn 300 år siden byen ble by, industriens plass har vært selvskreven i Moss, idyllisk utviklet langs en liten elv, langs en noe større fjord. Mange forbipasserende mente å kunne kjenne den eiendommelige eimen fra cellulosen lenge etter at hjørnsteinsbedriften ble lagt ned.

I dag er Moss i voldsom endring, de mange utbyggingsprosjektene bidrar til det. Køene også, og dem er det mange av.

Skal man sykle Unioonsrittet og ikke har stått i kø gjennom Moss, kan det være greit å minne om at Oslo ligger seks mil nord, en drøy halvtime med tog, en drøy time med buss for tog. Det er 11 mil til Gardermoen, Norges hovedflyplass. På den andre siden av Oslofjorden ligger Torp flyhavn. Bruker man for å komme i nærkontakt med Unionsrittets startområde, må man ta ferge. Den går mellom Moss og Horten, avgangene er meget hyppige.


Unionsrittet er et langt løp. Det er også et ritt som avsluttes et helt annet sted enn der det begynner. For å gjøre ritthelgen perfekt planlegger arrangøren å gjøre litt stas på dem som ankommer byen tidlig. Det kan det være verdt, det er mange perler, noen godt gjemt, i mosseregionen.

Både i Moss og Karlstad er det flere utmerkede overnattingssteder, det anbefales å reservere på forhånd. Ønsker man ikke å bli værende i Karlstad etter rittet, vil arrangøren sørge for at det finnes bussalternativer tilbake til startsted Moss.

Det bør ikke være vrient å finne Unionsrittets startsted. Alle veier, nesten, fører til Konventionsgården, en historisk bygning der representanter for nabolandene Norge og Sverige i 1814 fremforhandlet en våpenhvile. Denne varte til 1905, stedet der man signerte fred, noe det har vært siden, var i Karlstad.


Sjekk https://www.visitoestfold.com/ for mer info og overnattingsalternativer.


Vi som arrangerer Unionsrittet har som ambisjon å gjøre det mange ganger, det skal derfor lønne seg å være tett på rittet. Sjekk hjemmesiden for nyheter, kuriosa og gode saker fra en spennende region.

15 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page