top of page

Business Name

10% Off online booking!

LITT YNGRE ENN SEG SELV

Oppdatert: 23. mar. 2023


Belastningsskader knyttet til en treningsøkt på sykkelen er vesentlig mindre og færre i forhold til andre fritidsbeskjeftigelser.

Om det er godt for helsa å sykle? Selvfølgelig er det det.


Det er ingen oppsiktsvekkende, ei heller revolusjonerende nyhet at det lønner seg å sykle. Det har effekt enten man foretrekker å utfordre omgivelsene med fart, tråkker lett for å komme til og fra arbeidsplassen eller innser at livet ikke lenger spiller på lag med tidligere tiders konkurranseidrett.


Sykkelen er bra for nesten alt, og før sommeren forsvinner vel også snøen...

I Tyskland minner idrettsmedisineren Klaus Tiedemann på effekten av sykle 150 minutter i uka, det er en halvtime, fem dager i uka. -Gjør du det er du biologisk ti år yngre, sier han til Süddeutsche Zeitung. I en studie fra 2010 presentert i den norske legeforenings tidsskrift konkluderte eksperter med at VO2maks økte i løpet av studien med 15,8 %, fra 32,5 ml/kg/min (SD 8,1) til 37,1 ml/kg/min (SD 7,6) (p < 0,001). Det ble funnet en økning i HDL-konsentrasjonen på 15,3 %, fra 1,31 mmol/l (SD 0,31) til 1,51 mmol/l (SD 0,40) (p < 0,001) hos deltakerne. Eller sagt på en måte: De målte det maksimale oksygenopptaket, kroppsmasseindeksen og kolesterolkonsentrasjonen over et begrenset tidsrom. Konklusjonen var ikke med annet enn hva man kunne forvente. Det hefter rett og slett en helsemessig positiv effekt ved å sette seg på sykkelen.


En halvtime om dagen er omtrent det som skal til for å hente ut en solid helsegevinst.

Sykler man til og fra jobb kan effekten være 30 prosent lavere risiko for tidlig død, det virker forebyggende i forhold til tykktarmskreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes.

Et par år tidligere konkluderte Helsedirektoratet at kun 20 prosent tilfredsstiller anbefalingene for fysisk aktivitet. Og ennå et år før det viste undersøkelser at tre av fire i gruppen inaktive ønsket å gjøre noe med det.

Idrettsmedisineren fra Tyskland konstaterer at i dag, i 2023, er altfor mange i 40- årene overvektige. Og han eksemplifiserer det hele ved å beskrive at en person med 10 kilo ekstra rundt midjen vil kunne utsette kroppen for en unødvendig støtbelastning på hele 1,2 tonn ekstra. Og det etter en kilometers tur.

-En belastning som forsvinner når man setter seg på sykkelen, sier han til avisen. Han minner dessuten om at positiv treningsutvikling oppnås lettere på sykkelen fordi meraktiviteten ikke representerer merbelastning.

Tiedemann minner også om at trening på sykkel ikke må være verre enn at man skal kunne snakke med sine medsyklister under en økt.

El-sykkelen er en relativ nyvinning i sykkelverdenen. Og det blir stadig flere som benytter seg av den i hverdagslige og rekreasjonsmessige sammenhenger. For mange er el-sykkelen et viktig element for å utvide aksjonsradiusen og av den grunn et gode.

Til slutt; gravel er for mange en nyhet som slettes ikke er noen. I andre deler av verden har man flyttet racersykkelen ut av veien til fordel for grus. En god effekt av dette er at grussykling henvender seg til et annet, ikke like konkurranseorientert publikum. - Jeg må ikke være bedre enn vedkommende som sykler ved min side, påpeker dr. Tiedemann i intervjuet i Süddeutsche Zeitung.


Den som sykler vinner god helse og kan nyte godt av sosiale sammenhenger og fellesskap.


100 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page