top of page

Business Name

  • Facebook
  • Instagram

MELD DEG PÅ UNIONSRITTET INNEN 1.JULI

10% Off online booking!

Seks dager i august, og litt om fortiden


Stille før start: Slik var det i Moss i 2022

2023- versjonen av Tour of Scandinavia er klar. Mange gleder seg. Det er det grunn til. For nok en gang samler Roy Moberg og hans dedikerte medarbeidere de aller beste sykkeljentene til et av sesongens fineste konkurranser. I år blir det seks etapper, den første fra Mysen til Halden. Den siste med avslutning og premieutdeling i Haderslev. Det er på Jylland, midt mellom Ålborg og Hamburg.

Ut i verden: I 2022 tok Roy Moberg med seg premien til København og gjorde rittet internasjonalt.

Det som for ti år siden het Ladies tour of Norway har vokst fra å være irritert korreksjon til å bli en arena for toppidrett. Det som den gangen kan ha blitt betraktet som et likestillingsalibi er i dag intet annet enn toppidrett; de beste kommer til Norge for å konkurrere med de beste, og det under gode forutsetninger for, nettopp, idrett på topp. Og andelen idrettsinteresserte nikker i dag med anerkjennelse når Marianne Vos, Annemiek van Fleuten, Cecilie Uttrup Ludwig og Katrine Aalerud drar med seg verdenseliten til et sted i nærheten.

Råde: I bygda mellom byene har man en sykkelinteressert ordfører. Og lang erfaring med sykkelritt av denne typen.

Sykkelsport for kvinner står godt på egne bein og er ikke lenger et haleheng til gutta. Publikum kommer i stadig større opplag, Eurosport gleder seg over flere og flere seere. Markedsførere og næringsliv gnir seg i hendene over mulighetene som dukker i forbindelse med vertskapsrollen når de beste møter de beste.

Kvinnesyklistene slipper hoppsportens stemoderlighet, prestasjoner måles på bakgrunn av prestasjonens kvalitet. Sånn skal det være.

Da rittarrangøren den 20. april redegjorde for årets utgave av Tour of Scandinavia benyttet styreleder Andreas Lervik anledningen til minne om et historisk begivenhet for 50-60 år siden. Det var den gangen kvinner ikke fikk løpe maraton i et kulturelt umodent USA og et mislykket forsøk på å kamuflere en kvinnelig deltaker endte med håndgemeng. Man kunne like gjerne ha gått enda lengre tilbake i historien til den gangen Marie Marvingt som allerede i 1908 ble nektet deltakelse i Tour de France. Skuffet og frustrert syklet hun likevel. Startet noen meter bak feltet og gjorde som ikke altfor mange andre. Av de 114 startende kom kun 36 til mål. Og altså Marie.

Sjeldent allsidig: Idrettskvinnen Marie Marvingt ble nektet deltakelse i Tour de France i 1908, ble senere sykepleier, krigsflyver og journalist

To år etter gav Academie de Sport Francaise Marie gullmedaljen for, som det het, all sport. Kanskje ikke så rart siden hun var en ener innen svømming, sykling, fjellklatring, vintersport, ballongflyging, flyging, ridning, gymnastikk, friidrett, rifleskyting og fekting.

Årets Tour of Scandinavia har som tidligere nevnt seks etapper: 1.etappe, tirsdag 22. august, Mysen – Halden 2.etappe, onsdag 23. august, Tanumstrand – Strömstad 3.etappe, torsdag 24. august, Vikersund – Norefjell 4.etappe, fredag 25. august, Kongsberg – Larvik 5.etappe, lørdag 26. august, Herning – Herning (temporitt) 6.etappe, søndag 27. august, Middelfart – Kolding – Haderslev


103 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page