top of page

Business Name

  • Facebook
  • Instagram

MELD DEG PÅ UNIONSRITTET INNEN 1.JULI

10% Off online booking!

HØYT DER OPPE...

Oppdatert: 21. mar.

Hege Hermo er sjefen på Høytorp fort, det har hun vært et par måneder. Og hun har planene klare.


Hege Hermo er ny leder på Høytorp fort og har kontor der den tidligere krigshelten Otto Ruge levde sine siste år.

-Et demokratisenter for skoleungdommen, sier hun fra sin plass i kommandantboligen. Noen få meter oppi lia ligger fortet som en gang ble bygget som en slags militær utpost. Det var den gangen man ikke uten videre følte seg trygg på svenskene.

Det har siden ganske lenge vært en lokal kongstanke blant regionens beslutningstakere og politikere at i området der man for 100 år siden opererte med kanoner, skyteskår, ammunisjonslagre og artilleriuniformer, der skal det nå opparbeides og utvikles et senter der kommende generasjoner får en innføring i et velfungerende, men utsatt system. Det skal ikke være slik at man tar demokratiet og de demokratiske spilleregler for gitt.


Norges Bank brukte fortet til penge-lager i en periode etter den andre verdenskrigen.

Hege Hermo kommer fra forlagsbransjen og har lang erfaring i å kommunisere med ungdommen. Lærebøker og pedagogisk arbeid er noe av det hun tar med seg inn i den museale verden. Og selv om hun ikke kjenner det mange mener er Mysen-regionens fineste attraksjon som kjentmenn og -kvinner gjerne skal, vil barske, delvis underjordiske krigs- og mobiliseringsmiljøer danne kulissene for lærdom for livet.

Høytorp fort er en konsekvens av at Norge og Sverige inngikk en våpenhvile i 1814, i Moss, og avsluttet denne i Karlstad i 1905. Da man kom til enighet, ble det besluttet å opprette en demilitarisert sone for å sikre naboene mot hverandre. Dermed ble Høytorp fort raskt påtenkt, skisset og bygget. Noe skyting i retning Sverige ble det aldri, men en del støy og ubehag i forbindelse med angrepet i aprildagene i 1940 gjorde merkbare inntrykk på både fort og nærmiljø.


Selv om kanonene peker mot øst har forholdet til nabolandet vært bra og blitt bedre og bedre.

Fortet er ikke lenger en del av aktive, nasjonale forsvarsstrategier. Og det var en gang slik at det ble foreslått og vurdert å sprenge herligheten i lufta. Lokalsamfunnet reagerte og overtok på tidlig 2000- tall anlegget, for deretter å pleie det etter god historie- og byggeskikk.

I tillegg er fortet en trivelig møteplass og stedet for en rekke aktiviteter. Og lørdag den 1. juli inviteres også Unionsrittet forbi.

-Vi ønsker å vise frem et fint sted, sier den dynamiske Hege Hermo som mer enn gjerne legger forholdene til rette for at syklisten på vei fra Moss til Karlstad gis anledning til en ørliten drikke- og spisepause, og det med god utsikt.


Hege Hermo er sykkelvenn og stiller festningsanlegget til disposisjon når Unionsrittet kommer til Mysen.

136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page