top of page

Business Name

  • Facebook
  • Instagram

MELD DEG PÅ UNIONSRITTET INNEN 1.JULI

10% Off online booking!

ETT RITT, TO ETAPPER

Oppdatert: 21. mar.

Det er langt til Karlstad, i alle fall dersom man foretrekker grønne transportløsninger.


Vår vei til den värmländska metropolen er ekstra lang fordi den inkluderer Bengtsfors.

Det finnes dem som mener at det er den verdt, det finnes dem som med overbevisning argumenterer for at Moss-Karlstad via Bengtsfors er den fineste reisen i Skandinavia. På sykkel.


Moss er en 300 år gammel industriby og utgangspunkt for det som kalles Unionsleden. Startstedet er Konventionsgården, stedet som spilte en viktig rolle den gangen Norge og Sverige utarbeidet en fredsavtale som sikret vår utmerkede grunnlov. Unionsleden fortsetter gjennom det historiske Verket, den gamle arbeiderboliggata som opprinnelig var en del av jernverket og deretter hjørnestensbedriften Petersons aktiviteter i Moss sentrum.


Verket er en historisk bydel i Moss.


Fra Moss sentrum fortsetter ferden gjennom sentrale deler av Våler før den viden kjente Spydeberg prestegård dukker opp. Deretter er det Askim som også er kjent for å være åsted for de aller siste krigshandlinger mellom skandinaver.


Prestegården i Spydeberg.


-Et slags nordisk Toskana, beskrev ordfører Frøshaug området han er så glad i. og han har litt rett, for natur, vegetasjon og ikke minst topografi bærer preg av likhetspunktene som gjøre det italienske slettelandskapet så utrolig vakkert. Når man kommer til Høytorp fort i Mysen ser man landskapet fra oven, det er ikke gæernt det heller…


Det noe toskanskinspirerte landskapet flater noe ut når man nærmer seg Ørje, tettstedet som er en levende påminnelse om hva sluser og slusetrafikk kan gjøre for velstandsutviklingen i et samfunn. I dag er det nok svenskegrensehandelstrafikken som preger Ørje, nærheten til grensen er kun et par kilometer.


Når man har syklet til Ørje har man tilbakelagt halvparten av den første etappen, det er ni mil i et ganske lett terreng, og det er kun et par steder der trafikkbildet ikke er helt som gravelsyklisten ønsker seg.


Dette jobber arrangøren med.

117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page