ET PARADIS PÅ DENNE JORD
Oppdatert: 23. mar.

-Jeg har jobbet her i ni år, sier Marie Timle. Hun har øyekontakt med en gruppe nederlendere som har begynt den møysommelige høydereisen mellom Lelång og Foxen, to av innsjøene som gjør Unionsleden til en av Europas vakreste sykkelveier. Turistene ferdes i kanoer og løftes i sluseseksjoner før de fortsetter ferden i svensk utmark. Det er et velregulert og
godt regissert skuespill fra naturens side. Det hører med til historien at Lelång er Sveriges reneste innsjø.
Om Marie vil kunne jubilere over et tiende år som slussvakt, er noe usikkert. Men hun innrømmer uten motforestillinger at livet i en geografisk avstikker er godt. Det er blå resept for blodtrykk og hjerte. Det begynner å bli noen år siden innsjøenes båter med kommersielle motiver brukte slusene. I midten av 1970

-årene ble det som i mer enn 100 år hadde vært beinhardt muskelkraftarbeid erstattet med elektrifiserte løsninger. Da forsvant også de store båtene og overlot scenen til turistene, enten de kom fra Åmål eller Alpene.
-Dette er en mye brukt sluse, sier Marie og skisser at vann fylles og tømmes fra slusekamrene like ofte per uke som andre steder bokfører per måned. I høysesongen er det mer enn 200 ganger i uka.
Slusemiljøet i Lennartsfors er en historisk påminnelse om at tidligere tiders frakt og trafikk på innsjøene gav en velstandsøkning. Og slik er det langs hele Unionsleden. Fra Moss, som kan takke tømmer- og trelastfløtere på Vansjø for at mossesamfunnet ble kjøpstad for 300 år siden, til Töcksfors, Årjäng, Bengtsfors og videre. Og Karlstad; et skikkelig knutepunkt for skogsorientert virksomhet.
Slusevakten er fra Göteborg og oppvokst med havet rett rundt hjørnet. Men det er innsjøen, utsikten fra slusevaktens bolig som har gjort henne til en kulturell vedlikeholdsarbeider. Jeg sendte en mail og søkte jobben i 2014 og ble værende, sier hun. Men jeg liker mennesker, nyter jobben og er alt annet enn lei av utsikten.

-Ellers?
-Jobber som DANO-ranger, sier hun og forklarer et liv i skog og mark og med grønne verdier som følgesvenn.
Og dersom noen skulle undre: den noe innadvendte skiløper Thomas Wassberg er bygdens største sønn. Det er lenge siden han flyttet fra Värmlands vakre skoger til den absolutte utmark i Åsarna.