top of page

Business Name

  • Facebook
  • Instagram

MELD DEG PÅ UNIONSRITTET INNEN 1.JULI

10% Off online booking!

GODE IMPULSER

Oppdatert: 21. mar.

Rett ved Unionsleden, et godt stykke fra alt, serverer Mieke Renders alt bra som er godt og belgisk. Det er nesten ikke til å tro.


Mieke Renders har funnet sitt paradis i Fengersfors.

-Jeg handler gjerne på impuls, men ikke ofte på dumme og uforutsette impulser, sier Mieke Renders. Hun har nettopp sagt hei og farvel til dagens siste middagsgjester. Stedet er kafeen, den eneste kafeen i Fengersfors. Det tidligere kraftsenteret for industriell utvikling er siden 20 år i kontinuerlig utvikling for å bli et sted for trivsel, gode opplevelser og, selvfølgelig, god mat.

Café Not Quite er en del av Not Quite, en kulturens fugl Fønix som er steget til værs på ruinene av Fengersfors’ papirfabrikk.

Her var det tidligere tungindustri, nå er det eldorado for turister.

Hun kjente stedet fra tidligere da hun for et par år siden oppdaget at kafeen trengte nye krefter, andre mennesker som skulle gi en kulinarisk opplevelse ikke ulik de impulsene man ellers kunne oppleve på bruket. Antropologen fra Brügge, en av mange vakre byer på B i Belgia, ringte sin søster og resten er, som det heter, en god historie.

-Min søster er kokk og jeg serverer, forklarer hun. Selv har Mieke bakgrunn fra kunstens verden og er et godt navn, en god, internasjonal kunstnerisk referanse.

Det sies at tettstedet Fengersfors, mer enn 22 unionsled-mil fra Moss og drøye 13 fra Karlstad, er et av ytterst få småsteder med befolkningsvekst. Mieke, som representerer en sentraleuropeisk kultur og dyrker sosial omgang på en annen måte enn frosne nordboere, gleder seg over at hun selv og hennes søster er blitt tatt vel imot og at stedet de driver mottar anerkjennelse langt utover distriktet.

-Det kommer selvfølgelig mennesker fra overalt, men mange av gjestene hører hjemme her. Det er godt, det gjør godt, sier hun.

-Kjøttbullar?

-Nei, det blir nok helt andre ting, sier hun og peker på tavlen der dagens meny er skrevet. Og avslører retter som har utgangspunkt i et annet, et kontinentalt kjøkken. Hun påpeker at maten er og skal være enkel, men at smakene utfordrer og skal oppfattes som spennende.

-Men jeg føler vi lager mat for folk flest.

-Det belgiske kjøkkenet?

-Godt øl, god sjokolade og velsmakende mat. Respektfull omgang med ingrediensene.

Mieke Renders trives i skauen, hun føler seg vel absorbert av det svenske samfunnet og har siden lenge lært seg å verdsette lyden av ingenting.

-Jeg har bodd og arbeidet i flere store storbyer og har merket at støy er en ubehagelig stressfaktor.

-Lavkonjunktur?

-Ja, virkelig, men vi har overlevd og har forstått at både kunstsenteret som sådan og kafeet er viktige møtesteder, ikke bare for de mange forbireisende, men også for de som bor i Fengersfors.

-Du sykler?

-Alle belgiere sykler, også jeg.

-Unionsrittet?

-Dersom rittet går forbi kafeet, og det gjør det jo, blir det ikke deltakelse for min del. Noen må gi syklistene noe å spise…


Et godt stykke fra Moss, et noe mindre stykke fra Karlstad. Ikke langt fra Vänern, der finner man Fengersfors.

24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page