top of page

Business Name

  • Facebook
  • Instagram

MELD DEG PÅ UNIONSRITTET INNEN 1.JULI

10% Off online booking!

VÅREN PÅ VEI

Oppdatert: 21. mar.

Før eller siden blir det vår. Men når?

Litt snø, litt kaldt og veldig glatt. Det er fortsatt en stund til våren.

Det finnes nok én og annen syklist som allerede har forsikret seg at sykkelen står der den ble satt da vinteren kom og reduserte antallet utetimer. Nå har sola snudd og bor man litt sydover i kongeriket merker man allerede at overlevelsesgarantisten fra det ytre rom varmer og etterlater vårfornemmelser. Det nærmer seg livsbejaende tider, det nærmer seg solvegger og fønvind. Men hvor er den nå, to måneder før påske?


I følge meteorologene er det relativt uproblematisk å måle farten. Vårens bevegelse fra sør mot det finske Lappland. Svært få aktive syklister vil la seg imponere av farten, men våren beveger seg 40 kilometer per dag, med utgangspunkt på Portugals vestkyst. Derfra er det 400 mil til Finland. En god reise på 90 dager. I følge de samme ekspertene tas det ikke utgangspunkt i den gregorianske kalender når våren begynner sin reise nord, nordøstover. Det som gjelder er den fenologiske årstid, og det er den som styres av når enkelte blomster og planter kvikner til liv etter vinterdvalen.

Studerer man nå i månedsskiftet januar-februar sykkelrittet i området Valencia virker temperaturforholdene ganske så behagelige. Vårens reise dit skal ta omtrent ti dager. Det er dermed god grunn til å tro at klassikeren Milan-San Remo avvikles i vårens tegne eller på uterestaurant.

Det sykles ritt i Valencia i månedsskiftet januar og februar. Det ser ut som om våren er kommet.

Godt over en måned etter at våren reiser nordover skal den kunne prege folkets antrekk i Paris og en den sprudlende pilsner skal kunne nytes i Berlin snaue to uker etter det. Til Rovanjemi, langt nord ved tusen sjøene, ankommer forsommeren lenge etter myggen. Det skal ta 90 dager å unnagjøre den lange europaturneen.

Engelske forskere merker seg at vårsesongen bruker noe mindre tid på å etablere seg i vår tid enn for 100 år siden. Klimaendringene settes i forbindelse med dette. Om det er verdt å merke seg, vites ikke, men man konstaterer at det tar omtrent tre uker fra man ønsker årstiden velkommen i Penzance i sør til den når John O’ Groats, omtrent på samme breddegrad som Stavanger.


Nå kan det være grunn til å minne vårkåte syklister på at vinteren ennå ikke er over. Det sies at været i siste halvdel av januar legger premisset for hvordan det blir i februar. Det er meteorologisk sett den siste vintermåneden. Og det kan selvfølgelig by på overraskelser. Bare så det er nevnt.

Lillehammer en vintersoldag. Det er lenge til årstiden takker for seg og ønsker hestehov og snøklokker velkommen.

97 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

SISTE NYTT

bottom of page